ANWB webinar september 2021

‘Camping Trends: Duurzaamheid, bent u al groen genoeg?’

Innovatie, inspiratie, ideeën opdoen en kennis delen - dat is het doel van ANWB 'Camp to the Future'. Begin dit jaar presenteerden we ons eerste webinar met als onderdeel de Uitreiking van de ANWB Camping van het Jaar Awards. Voor de tweede editie van het digitale evenement doken we in de wereld van Covid-19. De derde editie vond plaats op 29 september en stond volledig in het teken van duurzaamheid op campings.

In het derde webinar kwam de Green Deal aan bod, het project van EU-commissaris Frans Timmermans: -/-55 procent CO2 emissie in 2030 en CO2-neutraal in 2050. Wat is de impact daarvan op de campingbranche? Wat verwacht de kampeerder op het gebied van duurzaamheid op campings? Wat zijn de best practices van duurzame collega-campings? Samen met duurzaamheidsexperts en ervaringsdeskundigen namen wij u mee in de toekomstige ontwikkelingen en reageerden we op de volgende stellingen:

Green Deal is te duur; de investeringen zijn te hoog.


Circulariteit zal mijn omzet op huuraccommodaties onder druk zetten.


Toiletten doorspoelen met drinkwater kan in deze tijd écht niet meer.


Duurzaamheid is niet langer een USP voor mijn camping; het interesseert consumenten niet.

Vragen van de kijkers

Tijdens het ANWB Webinar 'Camping Trends: Duurzaamheid, bent u al groen genoeg?' werden er, aan hand van de paneldiscussies, veel vragen gesteld in de chatbox. Een aantal vragen gingen over hetzelfde onderwerp. We hebben de vragen gebundeld en beantwoord.

Jos van der Sterren: “De energietransitie zal niet alleen meer Tesla’s naar campings brengen, maar ook bij veel andere activiteiten voor meer elektriciteit zorgen. Campings moeten nadenken over hoe ze elektriciteit kunnen opwekken voor eigen gebruik (zon, wind etc), dan kunnen investeringen in laadpalen deels worden gedekt door lagere energiekosten. Belangrijk is ook dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat elektriciteitsnetten de transitie ondersteunen en dat bedrijven die energie produceren op de juiste manier worden gecompenseerd”.

Marco Walter: “Ik ben het helemaal met Jos eens. Alleen windenergie is lastig op campings vanwege geluidsoverlast en schaduwwerking. Misschien beter om te kiezen voor warmtekrachtcentrales (mits er voldoende behoefte is aan de verwarmingsenergie). Fotovoltaïsche is altijd een goede optie, als u niet in een donker bos gesitueerd bent. Niet alleen daken kunnen worden afgedekt met zonnepanelen; de parkeerplaats is zeer geschikt voor enorme zonne-installaties. Als extra effect staan de auto's in de schaduw en kunnen elektrische auto's via een omvormer direct op de zonnecellen worden aangesloten (raadpleeg de regionale of landelijke regelgeving!). Het aantal benodigde laadpalen hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van de elektromobiliteit in de uw markt of land. U kunt beginnen met een kleiner aantal laadstations (5 lijkt in het begin voldoende), de techniek moet openstaan voor het opschalen van het aantal. Voor kampeerders die blijven overnachten zijn langzame opladers prima, voor kortere gasten (bijvoorbeeld restaurant- of zwembadgasten) zijn snelladers belangrijker. Met openbare snelladers kan de camping extra klanten aantrekken voor zijn openbare voorzieningen.”

Alex Wassink: “Tesla's en andere elektrische auto's zijn een groot probleem; deze auto's verbruiken veel stroom tijdens het opladen. In stedelijke gebieden is de infrastructuur veel meer ontwikkeld dan in landelijke gebieden. Op het platteland zijn er nog niet zo veel oplossingen om veel elektrische auto’s tegelijk op dezelfde plek op te laden. Elektriciteitsbedrijven en gemeente zijn bezig met oplossingen.”

Jos van der Sterren: “Daar is helaas geen simpel antwoord op te geven; het hangt af van de complexiteit van het bedrijf en het type analyse dat u nodig heeft. U heeft waarschijnlijk al een beknopt advies voor minder dan € 1.000, maar voor een goede analyse moet u denken aan een bedrag tussen € 5.000 en € 10.000.”

Marco Walter: Een simpele CO2-analyse kost zo'n € 500 per jaar, een analyse en rapportage volgens het Greenhouse Gas Protocol kost € 1.000 tot € 1.500. Bezoek en advies ter plaatse zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van het bedrijf. Ik schat voor een middelgrote 3-sterren camping met zwembad en 10 huuraccommodaties dat dit zo’n € 2.500 kost voor een analyse, eendaags advies en rapport volgens het Greenhouse Gas Protocol. Reiskosten zijn extra. Genoemde prijzen zijn prijzen van ECOCAMPING (CO2-analyse en klimaatbescherming en efficiëntie overleg).”

Jos van der Sterren: “De hoge kosten van biologische producten hebben meestal te maken met de prijs van vlees. Als u het menu verandert en meer lokaal geproduceerde niet-vleesproducten gebruikt, of minder vlees en meer groenten, kunt u een deel van de hoge kosten van het dure vlees dekken. Ook blijkt uit onderzoek dat gasten het erg waarderen als ze voorgelicht worden over het aanbieden van kleinere hoeveelheden vlees of als het vervangen wordt door ander (biologisch / lokaal) eten.”

Marco Walter: “Steeds meer mensen kopen biologische producten in hun dagelijkse leven en het aanbieden van dezelfde kwaliteit op campings zal voor hen erg aantrekkelijk zijn. Wij kennen campings die zeer succesvol zijn met biologische producten in restaurants en winkels, bijvoorbeeld Uhlenköper Camp in Uelzen (Duitsland) en Camping Mexico in Bregenz (Oostenrijk). Er zijn ook verpakkings-vrije winkels zoals Camping Wirthshof in Markdorf (Duitsland). De liefde gaat door de maag en good-food-campings zullen steeds belangrijker worden voor kampeerders.”

Alex Wassink: “Gasten willen goed en lekker eten voor een redelijke prijs. Het gaat niet alleen om biologische producten, ook voedsel van lokale bedrijven is op de een of andere manier duurzaam door het ontbreken van transportemissies en kosten. En vertel uw klanten het verhaal over dit eten: waar komt het vandaan, hoe is het geoogst, wat is het verhaal van de lokale bedrijven die hierbij een rol spelen en wat is het verhaal van de lokale runderrassen? Storytelling staat centraal - mensen willen graag geïnformeerd worden, ook over eten. Als het verhaal maar interessant genoeg is!”

Jos van der Sterren: “De grenzen zijn eindeloos, zou mijn antwoord zijn. Campings zijn bij uitstek de plek om (vooral jonge) gasten voor te lichten over de mogelijkheden en mogelijkheden van duurzaam consumeren. Je moet het wel leuk maken en het niet presenteren als "een probleem".

Marco Walter: “Duurzaam recreëren heeft goede uitleg nodig. Waarom je wat doet, goede aanbiedingen (milieuvriendelijke producten, eten, activiteiten zoals natuurgerichte animatie) en natuurlijk campings, die goede modellen zijn voor duurzaam denken en gedrag. Eco-vakanties moeten aantrekkelijker, comfortabeler en leuker zijn dan 'normale'.”

Alex Wassink: “Ik ben het helemaal eens met Jos en Marco. En bovendien: uw gasten weten veel meer dan u denkt. De meesten van hen zijn hoogopgeleid en goed geïnformeerd. Ze kiezen er nu al voor om in de natuur te zijn voor een duurzame vakantie. Vertel hen wat u doet op het gebied van duurzaamheid en waarom u dat doet. Wees gepassioneerd over de natuur, over uw bedrijf en over uw omgeving.”

Jos van der Sterren: “In lijn met de circulariteitsprincipes zou ik zeggen: de eerste actie zou zijn om in te zetten op kleine maatregelen die het gebruik van chemicaliën, afval en energie verminderen. De tweede actie zou kunnen gaan over hergebruik van materialen waar mogelijk. En de laatste actie: om materialen te recyclen en ze een nieuwe bestemming te geven.”

Marco Walter: “We stellen een eerste grondige analyse van de hele camping voor, inclusief de eco-gegevens en het uitwerken van de kansen voor verbetering. De volgende stap is een individueel actie- en investeringsplan, eerst beginnend met kleine en snelle acties, daarna de grotere. U kunt het beste ervaren consultants vragen om u bij deze stappen te ondersteunen.”

Alex Wassink: “Begin met kosten besparen door op een efficiënte, milieuvriendelijke manier te werken. Geld besparen met energie maakt u enthousiast en genereert budget voor andere verbeteringen. Alleen al door te beginnen, gaat het bloed van u als ondernemer sneller stromen!”

Jos van der Sterren: “Nee, dat zou ik niet doen, maar we moeten consumenten adviseren om bewust te zijn van de beslissingen die ze nemen als ze op vakantie gaan: geen vliegtuigen voor korte vluchten, kiezen voor eco-gecertificeerde bestemmingen en accommodaties, minder water en energie gebruiken, gedraag je zoals je thuis zou doen, enz.”

Marco Walter: “Ik ben het helemaal met Jos eens. En een bijkomend aspect is: mensen op campings verbruiken normaal gesproken minder water en energie dan thuis. Onze missie is dan ook: Ga kamperen voor duurzaamheid.”

Alex Wassink: “Natuurlijk promoten we niet om thuis te blijven, absoluut niet. Vakanties zijn nodig; onze gasten moeten kunnen ontspannen na een jaar lang hard werken. Alleen al door in de natuur te verblijven zullen uw gasten genieten van de frisse lucht van onze 3-4-5 sterren 'openluchthotels'. En zoals Marco zegt: uw gasten verbruiken op campings minder water en energie dan thuis. Onze campings zijn het perfecte en meest duurzame alternatief voor niet-duurzame vakanties zoals cruises en fly-drives.”

Jos van der Sterren: “Er zijn al veel regels en voorschriften, maar die verschillen per land. De nieuwe regels met betrekking tot de CO2-belasting zijn in ontwikkeling en zullen in alle landen van de EU worden geïmplementeerd. Tip: Neem contact op met uw eigen lokale overheid.”

Marco Walter: “Maar als u een duurzame koploper wilt zijn, moet u natuurlijk sneller sprinten dan de wetgeving. Alleen voldoen aan de wet is geen basis voor een voordeel of toppositie in de markt.”

Jos van der Sterren: “Bij BUas implementeren we voor bachelor studenten een specialisatie genaamd tourism impact lab: Tourism Impact Lab legt verbinding tussen studenten en toeristische bedrijven | Breda University of Applied Sciences (buas.nl) waar studenten samen met ondernemers nieuwe businessconcepten bedenken voor het toerisme met een meer positieve sociale en ecologische impact. De nieuwe master Sustainable Outdoor Hospitality Management die in 2023 van start gaat, zal ook een duidelijke focus hebben op circulariteit en duurzame ontwikkeling van campings.”

Hoe maakt u uw camping CO-neutraal?
Dat kunt u teruglezen in dit 5 stappenplan.

1

Allereerst: Maak een volledige analyse van de CO2-voetafdruk van uw camping. Als u een helpende hand nodig hebt vanwege het gebrek aan kennis, laat u dan adviseren door een CO2-adviesbureau. U moet de feiten en cijfers kennen om te weten waar u tegenaan loopt en waar potentiële quick wins liggen.

2

En daar gaat stap twee over. Op basis van de analyse bepaalt u de doelen en ambities, en definieert u prioriteiten en acties. Pro tip: begin met het ‘laaghangend fruit’; de gemakkelijkste, snelste en goedkoopste wijzigingen. Dat geeft een direct resultaat én een goed gevoel, dat geeft u de energie om door te gaan!

3

Dus nu bent u klaar voor de grote uitdagingen. Maak vooraf een duidelijk actieplan en een doordachte planning. Zorg ervoor dat u het zo plant dat het de minste negatieve impact heeft op de potentiële bezetting! Renoveer het zwembad dus niet tijdens de zomervakantie 😉

4

Stel duidelijke en realistische doelen voor de reductie die u wilt realiseren op het gebied van water-, energie- en de leveringsketen (supply chain)-gebruik.

5

Tot slot, en dit is heel belangrijk: communiceer naar uw gasten! We hebben tijdens het webinar gemerkt dat duurzaamheid duidelijk iets is waar uw gasten om geven, dus neem ze mee op uw reis en motiveer ze om hun steentje bij te dragen aan recycling en verantwoord gebruik van hulpbronnen. Zorg dat uw acties zichtbaar zijn op uw camping, maar ook op uw website en social media. Het is de beste manier om een goed rendement op uw investering te garanderen.

Als laatste tip, bedenk dat ‘terug naar de natuur gaan‘ al een hele grote trend is en een grote rol speelt bij het kiezen van een vakantiebestemming. Gebruik dat dus om uw verhaal extra aantrekkelijk te maken.

Sprekers

Tijdens het ANWB webinar van september 2021 kwamen aan het woord:

Jos van der Sterren
Jos van der Sterren

Projectleider en docent MBA opleiding ‘Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management’, een samenwerking tussen de universiteiten van Reijka (Kroatië), Girona (Spanje) en Breda University of Applied Sciences (Nederland).

Marco Walter
Marco Walter

Oprichter en manager van ECOCAMPING, één van de eerste Europese certificeringsbureaus gespecialiseerd in milieubescherming en duurzaamheid voor campings in Europa.

Alex Wassink
Alex Wassink

Voormalig eigenaar van camping De Papillon (Nederland), campingpionier op het gebied van duurzaamheid in Nederland, al sinds de jaren 90 bezig met dit onderwerp.

Roel Clay
Roel Clay

Manager Informatie en Advies ANWB Kamperen, verantwoordelijk voor de classificatie op campings en houdt zich binnen ANWB Kamperen ook bezig met projecten op het gebied van duurzaamheid.

SAVE THE DATE!

Reserveer nu alvast een uur in je agenda, voor het online webinar van ANWB Kamperen, your best partner in camping business. Aanmelden is niet nodig - in de laatste e-mail van 28 september volgen instructies!